Nota: Prestatia este executata de o firma colaboratoare a lui Servoplant ce detine drone cu aplicatie in agricultura.

E la moda! Vedeti ce minuni de filmulete se editeaza cu acest uliu robot ce vede tot! O vedeti cat de utila este gasind "prada" si-n gaura de sarpe.

Consideratiile urmatoare le facem bazat pe experienta castigata de Servoplant cand in perioada 1996-2000 inclusiv, cu avioane ultrausoare construite (in colaborare) cu ICA Brasov, a stropit peste 15000 ha la diverse foste IAS uri si institute de cercetare (gen Fundulea).

Stropirea agricola cu drone va reprezenta un procent infim in raport cu stropirea cu masini de stropit sau chiar cu avioane agricole (gandim cateva mii de ha in raport cu sute de mii sau poate chiar milioane de ha in Romania).

Va avea insa un caracter de nisa ce nu va putea fi ocupata vreodata de alt utilaj.

Nisa se numeste legumicultura puternic parcelizata(1 pogon;1 ha apartinand micului fermier legumicultor ce are in proprietate si arendat 4-5 ha).

Acesta stropeste cu tractorasul ce are la spate instalatia de stropit (sa zicem rampa de 12 -14 m, bazin de 600 litri; ce stropeste odata 5-10ha). Sunt insa momente cand se combina ploi mari, boli grele sau atac de insecte si gandaci cand cu tractorul nu poti intra, cand avionul nu-l poti chema (vine doar pt sute de ha de stropit) si cand in cateva zile de neinterventie poti pierde si 40% din recolta.

In acest domeniu azi, drona se "joaca". Pe baza de telefon o echipa de 2 oameni se prezinta, carteaza terenul (operatiune ampla ce le ia poate si 1 h), baga substanta in rezervorul dronei si porneste zborul. Daca terenul de exemplu are 30 m latime si 350 m lungime, va acoperi fasie cu fasie (de 5 m) parcela data. Pentru mult timp, firma de prestatii cu drone va fi dezavantajata pentru ca foarte greu, fermierul va intelege ca se poate stropi cu doza de substanta activa amestecata in 12 l de apa si nu in 50 l de apa (cum se stropeste acum cu avioanele clasice gen AN-2 sau peste 100l/ha cu masinile de stropit terestre). Astfel prestatorul de drone va trebui sa repete stropitul inca de 3 ori. Nota: Calitatea stropirii va fi cert net superioara stropitului o data cu 50 l/ha!

Cu aceasta problema s-a confruntat si Servoplant acum 20 de ani. In lume, la acea vreme era acceptata stropirea cu volume mici de 12-15 l/ha fata de 50-80 l/ha cu AN -2. Diferenta era data de diametrul particulei (picaturii) ce cade pe sol.

La 80 l /ha AN-2 stropea de la 15-20 m deasupra solului cu duze ce dadeau picaturi de 150-300 microni, in timp ce avionul ultrausor stropea la 3 m cu instalatii performante Micron, avand diametrul picaturilor de 30-50 micron.

Uniformitatea udarii in cazul picaturilor mici este mult superioara udarii cu duze mari (necesare stropitului cu 50-80l/ha). Numarul de picaturi pe unitatea de suprafata este mult mai mare.

O problema interesanta este pretul! Acum 20 de ani pentru cultura mare se percepeau maximum 4,5 dolari/ha. Avionul AN -2 facea si peste 200 ha/zi; avionul ultrausor 40 ha/zi! Tona de grau se vindea pana in 100 dolari. Media era de 3,5 t/ha. Am fi comparat asadar 4,5 dolari cu 30% pierdere= 100 dolari (raport 1;25).

Oare pretul platit de micul fermier chinez, de 130 dolari/ha, pentru o stropire de 12l/ha nu te face sa urlii? Nota: China de departe este cel mai mare producator de drone comerciale din lume!

Sa calculam un pic: AZI (scriu mare azi, pentru ca vremurile se schimba, mancarea, apa si energia vor deveni viitorul) de pe un ha se obtin 40 t ce se vand cu 1 leu/kg si varza 60 T ce se vinde cu 0,6 lei. Total venit (nu discutam costurile aici) 76000 lei! Daca intra boala in cultura se pierde si 30% din recolta! adica 23000 lei.

Cred ca fermierul va intelege atunci de ce de exemplu 150 Euro=750 lei/ha nu e o suma mare in raport cu cat ar pierde: raport 1:32!

Am intelege astfel comparand prezentul cu trecutul aviatiei clasice, ca interventiile de exceptie atunci cand prestatorul va fi obligat sa repete stropitul de cateva ori, il aduce pe prestator la limita de rentabilitate chiar si daca pretul /ha cerut ar fi 150 x 32/25=190 Euro!

Cunoscand toate acestea Servoplant se doreste un intermediar intre fermier si prestator,obiectivul lui fiind acela de a realiza o colaborare benefica si multumitoare in situatii de urgenta (exceptionale).

Servoplant va aduce un prestator de top ce foloseste una din cele mai bune drone fabricata in China de firma ITT (Beijing). Servoplant atesta prin prezenta expunere ca nu intermediaza legatura cu prestatorul pentru vreun comision.